Chimay, verhaal producten recepten

Chimay, verhaal producten recepten

  • Stefaan Daeninck
  • ISBN 978 94 014 1242 1
  • Lannoo

Recensie

Het zal de gemiddelde bierkenner niet ontgaan, dat Chimay de grootste Trappistenbrouwerij ter wereld is. Met een brouwvolume van ondertussen 173.000 hl, laten ze de collega’s ruim achter zich. Maar verder horen en zien we weinig van deze broeders: het zit uiteraard vervat in hun filosofie om niet op het voorplan te treden.

Daar is nu een (voorzichtig) einde aan gekomen, weliswaar door de uitgave van een boek. Chef kok Stefaan Daeninck werkt al vele jaren samen met de brouwerij om verrukkelijke gerechten te koppelen aan de verrukkelijke bieren. Dat hij ondertussen allang brouwde aan een omvattend boek over de Trappisten van de Abbaye de Scourmont, was minder geweten. Nu ligt dit magnifieke boek voor ons en kunnen we bij een lekkere Chimay een en ander bijleren over de geschiedenis, de bieren en de kazen, die door de paters geconterfeit worden. Dat er slechts tien bieren het ATP (Authentic Trappist Product) logo mogen dragen, wisten we natuurlijk al. Dat er slechts drie kazen datzelfde logo verdienen, leren we o.a. uit dit boek. Nu goed, dit is  de soort info  die je in zo’n boek mag verwachten, en die krijg je ook voluit. Naast de geschiedenis van de abdij krijgen we ook een omstandige uitleg over de individuele bieren en de kaas. En daar nog eens boven op, dat ligt in de lijn der verwachtingen als je een kok een boek laat schrijven, een zestigtal recepten.

Uitgegeven met stijve kaft, rijk geïllustreerd met foto’s uit de oude doos en  schitterende foto’s van de hand van Bart Van Leuven, is dit weer eens een prachtboek dat in geen enkele bierbibliotheek mag ontbreken.
Kritiek? Ja, eentje toch: de schikking van het boek is best wel warrig.  Zit je je rustig te lezen, moet je eerst een aantal recepten verder bladeren om weer een stuk tekst te vinden. De bladzijde met de inhoudstafel wordt zo een belangrijke medeplichtige! Ware het niet logischer geweest, zoals de ondertitel zegt, het boek netjes in drie hoofdstukken te verdelen ? Met dan de toelichting over ‘foodpairing’ (foei, wat een woord!) aan het begin van de receptenbundel? Nu goed, men maakte een andere keuze, het zij zo. Maar dat dit mooie en interessante boek ondertussen niet op uw boekenplank mag ontbreken, is alleszins een feit!

Hans

Boeken